Reis langs de 5 elementen, leef je ‘Waarom’

5 elementen cyclus - Vital Living

Vijf Elementen... als je mij al een tijdje volgt dan weet je dat je kunt koken met de 5 elementen maar weet je misschien ook dat die 5 elementen uit de Oosterse Geneeskunde komen én een van de belangrijkste uitgangspunten van Feng Shui zijn.
In dit blog vertel ik je wat meer over de betekenis van de 5 elementen vanuit een Coachings perspectief.

Wat zijn de 5 elementen?

De 5 elementen, beter gezegd transformaties van yin en yang, van energie, beschrijven alles in onze wereld. Organen, emoties, kleuren, vormen, materialen, smaak, karaktertrekken, seizoenen, tijdstip van de dag... alles wat je om je heen ziet is te classificeren onder een of meerdere combinaties van elementen.
De elementen waar we het over hebben zijn: Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Vertaald naar seizoenen kom je op Vuur voor de zomer, Metaal voor de herfst, Water voor de winter en Hout voor de lente. Het element Aarde staat voor de overgang van het ene seizoen naar het andere.

Je leven als 5 elementen cyclus

Met al die betekenissen die je aan een element kunt hangen, kun je ook jouw levensweg, jouw reis in dit leven beschrijven. Van je lichaam (aarde), via je ​soul (metaal), je gedachten (water) en je omgeving (hout) naar ​je spirit, het licht (vuur) dat iedereen uiteindelijk is. 

De Vijf Elementen

element Aarde - Nicky Beentjes

Aarde - body

Het element Aarde symboliseert voor mij de vaste vorm​. ​Je lichaam dat alleen bestaat als je jezelf blijft voeden. Maar wel met datgene dat echt goed voor je is.
Piekeren en bezorgdheid zijn emoties die bij het element Aarde horen.

Wat geeft jou onrust in jezelf?

Element Metaal - Vital Living

​Metaal - soul

Het element Aarde symboliseert ​voor mij je soul. Jouw 'wezen' dat voor jezelf of de buitenwereld soms nog verborgen is maar er heel graag uit wil om voluit te leven. Dit element gaat over jouw bestemming vinden. Waardevolle grondstoffen zitten diep verborgen in de aarde en het kost tijd en kracht om ze 'vrij' te maken. ​

Wat wil jij diep van binnen echt? ​

element Water - Vital Living

Water - mind

Het element Water is een stromende energie, ​de eindeloze gedachtenstroom in jezelf. Water is ook verbonden met de emotie angst. Angst om te kiezen voor wat je echt wilt. Onzekerheid overwinnen. Maar wat een ruimte geeft het als je helderheid hebt over het wat en hoe in je leven.

Wat vertroebelt jouw denken?

Element Hout - Vital Living

Hout - home

Het element Hout laat je groeien. Groeien naar wie je werkelijk bent. Jouw passie mag zich laten zien, mag zich ontwikkelen. En daar is ondersteuning voor nodig. Van de mensen om je heen maar ook van de omgeving waarin je vaak bent. Je huis, je kantoor. Hoe beter de energie in die omgeving hoe meer jij kunt floreren.

Wat heb jij nodig om te groeien?

element Vuur - Vital Living

Vuur - spirit

En als laatste het element Vuur. Jij als stralend middelpunt van jouw droomleven. Het licht dat je altijd al was en nu echt mag schijnen. Vuur met als symbolen de Zon die alles verlicht of de kaarsvlam die je de weg wijst.

Wanneer ​ga jij stralen als jezelf? ​

​5 Elementen, 5 fasen in je leven om steeds meer jezelf te mogen zijn

​Je leven als 5 Elementen reis op weg naar wie je werkelijk wilt zijn. Dat is het doel van mijn 5 Elementen Volg je Hart Programma. Stap-voor-stap alle fasen doorlopen, in balans brengen om flow te realiseren.

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Kleurexpert en Feng Shui Life Coach voor een huis dat voelt als thuis en een leven waar je weer blij van wordt. Ik werk met de kracht van Kleur en Energie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>