Feng Shui inrichten van je woonkamer met de 5 elementen

woonkamer inrichten met de 5 elementen

​Hoe gebruik je de 5 elementen in je huis, je interieur? Hoe weet je welke kleur, vorm of materiaal bij welk element hoort? ​Ik leg het je uit.

5 elementen​​


Symbolisch voor alles in onze wereld, volgens de Chinezen. Van orga​nen in je lichaam, kleuren, vormen of materialen​ tot karaktereigenschappen​  da​ar kan een element allemaal ​symbool voor staan.

Inrichten met de 5 elementen


Inrichten met de 5 elementen betekent ​een mooie mix ​maken van yin en yang. ​Een goede combinatie van de elementen geeft rust en harmonie in een ruimte.

​Een woonkamer is een actieve ruimte (meer yang), een slaapkamer meer passief (yin).
Denk bij yang aan meer felle kleuren en harde, glanzende oppervlakken en bij yin aan rondere vormen​, zachte materialen​ en zachtere kleurtinten.

​​Welke kleur hoort bij welk van de 5 elementen?

Vuur​ 
kleuren: rood, roze, paars​
vorm: puntig (driehoek, stervorm),
materiaal: verlichting, kaarsen, brandende open haard

​Aarde​
kleuren: geel, oranje, zand, beige, bruinen​
vorm: laag​ ​en breed
materiaal: steen, aardewerk, houten meubilair

​Metaal​
kleuren: wit, zilver, goud​
vorm cirkel, cilinder, koepelvormig
materiaal: ​beelden van zilver, goud, brons, sieraden, rvs

​Water​
kleuren: zwart, donkerblauw, transparant, blauwtinten​
vorm: onregelmatig
materiaal: echt water bijv. aquarium, fontein maar ook rivieren, sloten, meer, zee

Hout ​
kleuren: groentinten​
vorm: lang, hoog, smal
materiaal: echte bloemen en planten

​Je woonkamer inrichten met de 5 elementen


Alles wat je in je huis hebt staan kun je onderverdelen naar 1 of meerdere elementen. Zo kun je onderzoeken welke elementen bij jou in huis veel voorkom​en.

Bijvoorbeeld... je hebt een grijze stenen vloer en voornamelijk witte en zwarte meubels in een strakke, rechte stijl​. Lampen met zilverkleurige armaturen en een keuken met veel RVS en witte kastjes. Qua styling gebruik je veel hardroze accenten.

Jouw interieur bevat dan voornamelijk de elementen Metaal (grijze stenen vloer en witte meubels, witte keuken, RVS en zilverkleurige armaturen), water (zwart meubilair, de rechte stijl is echter meer metaal) en vuur (hardroze accenten).

Nu ​heb je natuurlijk wel meer spullen maar het gaat even om de belangrijkste indruk als je bij jou ​je huis binnenstapt.

​Wat is nu de juiste balans tussen yin en yang in je interieur?


​​Dat hangt er van af. ​Misschien ben jij een echte doener (yang kwaliteit). ​Ben je over het algemeen redelijk direct in je communicatie, houd je niet zo van 'getrut'. Of houd je gewoon van strak, netjes en opgeruimd.

Dan kies je misschien eerder voor yang materialen (glad, hard, glanzend) dan voor yin materialen (zacht, stof, matte uitstraling). Maar andersom kan ook.

Het kan ook zijn dat jij deze elementen in je Feng Shui geboortekaart mist en ​wat je niet hebt in je interieur integreert.

Het zegt ​niet of de Feng Shui van jouw huis goed of slecht is. Want of dat zo is word bepaald door het al dan niet stromen van energie in je huis.

Merk je dat je je inrichting wel mooi vindt maar er toch iets ontbreekt? ​Dan komt dat vaak omdat ​​er teveel yin is of juist teveel yang​ door jouw keuzes in kleur, stijl en materiaal. ​

Kleuren, vormen en materialen kiezen die dat opheffen geven dan een beter​ gevoel in je huis én in jou.

​​Wil jij een betere yin/yang balans in je interieur?


Stuur me een berichtje of kijk eens of een Feng Shui Interieuradvies iets voor je is.

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Kleurexpert en Feng Shui Life Coach voor een huis dat voelt als thuis en een leven waar je weer blij van wordt. Ik werk met de kracht van Kleur en Energie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>